Schüssler celzouten

Schüssler celzouten zijn zouten waaruit ons lichaam is opgebouwd. Ik kijk of je jezelf herkent in het mensbeeld dat hoort bij een bepaald celzout tekort.

Door deze mineraalzouten aan te vullen, raakt je mineraalhuishouding weer in balans en zo ook je lichaam. Deze vorm van therapie werd in het leven geroepen door de Duitse homeopaat Wilhelm Heinrich Schüssler. Schüssler zocht in de 19e eeuw naar een eenvoudige manier om het lichaam te ondersteunen en ging ziektes grondig onderzoeken. Hij ontdekte dat het gezond functioneren van de cellen afhankelijk is van een goed evenwicht in de lichaamseigen mineralen, ook wel mineraalzouten genoemd. Uitgangspunt is een tekort aan zouten in de cel. Dit kan zich uiten op cel- of orgaanniveau. Hij ontdekte dat de meeste lichaamscellen 12 verschillende soorten zouten nodig hebben om optimaal te kunnen functioneren. Als er tekorten ontstaan in één of meerdere van deze zouten leidt dit tot gezondheidsklachten en ziekten. Later werden er vijftien celzouten aan het lijstje toegevoegd en kennen we nu 27 verschillende Schüsslerzouten

Schüssler celzouten zet ik in bij tekorten van mineralen in het lichaam. Deze tekorten kunnen ontstaan door mineralenrovers:

 • Conserveermiddelen.
 • Landbouwchemicaliën.
 • Laxantia.
 • Onopvallende tekorten die het organisme compenseert (bijv. Calcium wordt dan onttrokken aan de beenderen).
 • Relatieve tekorten (bijv. Het lichaam beschikt wel over calcium maar niet over fosfor: het calcium wordt niet neergeslagen).

 • Conserveermiddelen.
 • Landbouwchemicaliën.
 • Laxantia.
 • Onopvallende tekorten die het organisme compenseert (bijv. Calcium wordt dan onttrokken aan de beenderen).
 • Relatieve tekorten (bijv. Het lichaam beschikt wel over calcium maar niet over fosfor: het calcium wordt niet neergeslagen).
 • In het algemeen zijn bij chronische ziekten de Natrium-zouten ‘s ochtends beter werkzaam en de Kalium-zouten ‘s middags.

  Inname

  De mineraalzouten zijn in tabletvorm verkrijgbaar. De zouten zijn gehaald uit melksuiker en geperst tot tabletten. De tabletten werken het meest optimaal als je ze langzaam in je mond laat smelten. Daarna kun je ze doorslikken. Als je de tabletten oplost in water, slik dan niet het geheel in één keer door, maar neem verspreid over de dag kleine slokjes. Doe dit niet in combinatie met voedsel, maar liever een kwartier voor de maaltijd.

  Als de tabletjes zoet smaken en snel smelten, is dat een indicatie dat uw lichaam ernaar snakt. Merkt u dat ze neutraler of slecht gaan smaken en minder snel opgenomen worden in uw speeksel, dan betekent dat dat het evenwicht in het lichaam min of meer hersteld is.

  Dosering

  Bij volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar wordt 3 x daags 2 tabletten per dag geadviseerd.

  Kinderen onder de 12 jaar mogen 3x daags 1 tablet, liefst 15 min. voor de maaltijd.

  Bijwerkingen

  In het begin kun je een sterke behoefte aan celzouten krijgen. Je hoeft niet bang te zijn dat je verslaafd raakt aan celzouten, het vertelt meer over de behoefte van het lichaam aan mineralen. Na verloop van tijd verdwijnt deze aandrang vanzelf. Celzouten stimuleren het zelfherstellend vermogen van het lichaam. In het begin kan je je wat vermoeid voelen. Dit is een goed teken. Het lichaam gaat reageren en daardoor kan de vermoeidheid van het lichaam naar buiten komen.

  Diagnose

  Gezichtsdiagnostiek is een aanvullende diagnostiek. Ik bekijk het gelaat en let daarbij op de stand en de conditie van wimpers en wenkbrauwen, oogleden, huidskleur, nasolabiaal plooi, de neus, de lippen en het voorhoofd.

  Schüsslerzouten

  No 1 Calcium Fluoratum
  D12 No 2 Calcium Phosporicum D6 No 3 Ferrum Phosphoricum D12 No 4 Kalium Muriaticum D6 No 5 Kalium Phosphoricum D6 No 6 Kalium Sulfuricum D6 No 7 Magnesium Phosphoricum D6 No 8 Natrium muriaticum (chloratum) D6 No 9 Natrium phosphoricum D6 No 10 Natrium Sulfuricum D6 No 11 Silicea D12 No 12 Calcium Sulfuricum D6 No 13 Kalium Arsenicosum D6 No 14 Kalium Bromatum D6 No 15 Kalium Jodatum D6 No 16 Lithium Muriaticum D6 No 17 Manganum Sulfuricum D6 No 18 Calcium Sulfuratum D6 No 19 Cuprum Arsenicosum D6 No 20 Kalium-Aluminium-Sulfuricum D6 No 21 Zincum Muriaticum D6 No 22 Calcium Carbonicum D6 No 23 Natrium Bicarbonicum D6 No 24 Arsenum Jodatum D6 No 25 Aurum Chloratum Natronatum D6 No 26 Selenium D6 No 27 Kalium Bichromicum D6

  Terug naar overzicht

  Voor meer informatie of het maken van een afspraak

  Klik hier